Silmäpoliknikalla

Olin torstaina silmäpoliklinikalla Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Seuraavalla kerralla tulee sitten laseria silmään.

silmä.

Lapsuudenkaverini, kuka juuri väitteli itsensä tohtoriksi ja erikoistuu silmälääkäriksi, kertoi, että mitä toi ’laseria silmään’ oikeasti tarkoittaa.

Suunniteltu LIT (LaserIridoTomia) -toimenpide pienentää glaukooman riskiä entisestään, koska se yleensä vähentää irispigmentin pölähtelyä ja siten riskiä paineen nousulle. Toimenpide on rutiininomainen, olen itse tehnyt niitä kymmeniä.

Leikkaukseksi sitä ei yleensä kutsuta vaikka siinä ’leikataankin’ <1mm kudosta valoenergialla: toimenpide tapahtuu tavallisen tutkimusmikroskoopin kaltaisessa laitteessa eikä se vaadi leikkaussaliolosuhteita. Puudutustippa tarvitaan siksi, että kontaktilinssi ottaa kiinni silmän pintaan samaan tapaan kuin painemittari. Itse laserointi ei yleensä tunnu miltään, mutta siinä kuuluu/tuntuu eräänlaisia "napsahduksia". Komplikaatiot ovat hyvin harvinaisia, yleisin on tilapäinen silmänpaineen nousu, jonka vuoksi yleensä annetaan painetippa ennaltaehkäisevästi.

Itse tunnen glaukooman paremmin termillä viherkaihi – vaikka siinä ei oikeasti ole mitään vihreää.

Nimi kansankielellä nykyään on ”silmänpainetauti”. Viherkaihi on lähinnä vanhan kansan tuntema termi (josta me asiantuntijat haluaisimme päästä eroon, koska potilaat sekoittaa niin helposti harmaakaihiin, joka on olennaisesti eri ja erilainen sairaus).

One thought on “Silmäpoliknikalla

Vastaa