Simputusta

Menin armeijaan Pohjois-Suomen Viestipataljoonaan Ouluun syksyllä 1994. Ehdin olla armeijan harmaissa muutaman viikon ajan ennenkuin hakeuduin siviilipalvelukseen.

Ennen armeijaan menoa mulla oli suuret odotukset palvelusajalta. Suunnitelmissa oli että menen AUKiin ja RUKiin. Nämä ajatukset sitten kariutuivat palvelun keskeyttämiseen.

Keskeyttämisen syytä oli oikean jalan polven tulehtuminen. Polvea särki ympäri vuorokauden ja lääkkeinä sain ”Buranaa naamaan ja Mobilaattia polveen” – näinhän armeija parantaa. Särky ei hellittänyt heti armeijasta päästyäni vaan se vaivasi myös myöhemminkin.

Tulehduksen aiheuttajaa on jälkeenpäin arvailtu. Jopa silloisten kapiaisten puolelta kuulin arvailuja, että särky olisi aiheutunut ns. ”Manne-saappaista”.

Vanha suomalainen hittibändi, Raptori, kiteyttää armeijan touhun hyvin muutamaan säkeistöön:

”Moi, mä oon hippi.”
”Turpa kii, tukka pois, älä ajattele
mene armeijaan. Tottele!
Toteltavaa on vaikka tyhmät komentaa
ja kaverit vieressä katuun oksentaa.
Yks mokaa, kaikkia rangaistaan
sitä kai fasismiksi kutsutaan.
Siin ei tarvii järkee, eikä terävää nuppia
kun suomalainen tekee vihollisesta ketsuppia.

”Tule armeijaan me teemme susta miehen.
Älyllinen puoli taitaa jäädä puolitiehen.”

Suomalaisen armeijan toiminnasta kirjoitetaan aika ajoin lehdistössä surkuhupaisen negatiiviseen sävyyn. Yleensä ne uutiset, jotka mä bongaan, ovat aika häpeätahra armeijalle. Päteekö tähänkin sanonta: ”Sitä saa mitä tilaa”?

Menneellä viikolla Helsingin Sanomat uutisoivat Parolan Panssariprikaatissa ilmenneestä simputustapauksesta.

”Liki 700-grammainen murikka annettiin nuorukaiselle, joka oli vastoin kieltoa ottanut vettä vesiastiasta omalla astiallaan.”

Eikö kapiaisille tulleet mieleen kyseenalaistaa omaa toimintaansa, että miksiköhän nuorukainen otti kiellosta huolimatta vettä? Mikäköhän oli tapauksessa takana alokkaan näkökulmasta?

Ja toinen tapaus:

”..40-senttinen Hätilän nuija painoi liki kaksi kiloa. Sen kantajaksi määrättiin alokas, joka unohti leirillä rynnäkkökiväärinsä teltalle.”

Asetta ei saa unohtaa yhtään minnekään. Mutta olikohan rangaistus taas samanarvoinen rikkeen kanssa?

Kuten sanottu:”Tule armeijaan me teemme susta miehen. Älyllinen puoli taitaa jäädä puolitiehen.”

Tällaisia älyttömyyksiä voidaan helposti perustella yhtä älyttömillä perusteilla:”Kurinpidolliset toimenpiteet”.

Mistä lähtien koira on oppinut kuria lyömällä sitä kepillä? Kyllä koira hetkellisesti kuria oppii kun sitä lyödään mutta miten pidemmällä aikavälillä?

Enpä ole päivääkään joutunut katunut että aikanani palvelun keskeytin.

Helsingin Sanomien uutisen luettuna ajattelin, että pitäisiköhän Hämeenlinnan käräjäoikeudesta tilata tämän simputustapauksen pöytäkirjat ja julkaista ne webissä. Jos ehkä silloin edes joku kapiainen heräisi analysoimaan omaan käytöstään ja koulutusmetodeitaan vai onko tämä vain liiallista optimismia?

Vastaa